Света Петка помаже свима: Кад ти се јави у сну дошло је време чуда!
Ова светитељка је велика заштитница жена, па јој се моле и празнују је и оне које имају и оне које немају већих проблема.


Двадесетиседми октобар је дан када Српска православна црква празнује дан посвећен Преподобној мати Параскеви - у народу познат као Света Петка. 


Жене сматрају да је Света Петка њихова заштитница па јој се моле и оне које имају и оне које немају неких тежих проблема. Како би биле у њеној милости, женама се саветује да на дан ове светитељке не раде теже послове. Због великих чуда који су се дешавали на дан Свете Петке, као што су изненана оздрављења, многи чекају управо тај дан да оду у цркву и упале свећу за болесне са искреном надом у срцу и жељом за помоћ благодарне светитељке.Осим што је позната по помоћи при оздрављењу, Света Петка зна и да опомене оне који греше.Сви који су спасени и изведени на прави пут - пут искупљења и данас причају о жени у црном плашту...

Један официр ЈНА и члан тада неприкосновене Партије, затечен је на коленима на поду београдске капелице удубљене у стени испод зидина калемегданске тврђаве, посвећене светој Петки. Кад га је неко од верника упитао како он, као војно лице, тако слободно испољава своја верска осећања упркос Партији која му то забрањује, он је одговорио: "Ова црквица ми је спасла живот".За време Другог светског рата ја сам овде у близини био нападнут од стране немачке патроле и гоњен полицијским псима који су ми били за петама. Спас сам потражио у овој пећиници – црквици која тада није имала ни врата која би ме могла заштитити од паса. Утрчавши у црквицу ја сам очекивао да ће пси ући и растргнути ме пре доласка патроле. Међутим, пси су стигли и лајали, али нису улазили даље од прага.Утом су стигли и полицајци и један од њих је крочио унутра са пиштољем и батеријом. У том трену створила се однекуд испред мене нека жена у црном оделу и ставши испред мене раширила свој плашт да ме заклони. Војник је шарао батеријом и преко мене и преко свих зидова и углова капелице, и није ме видео.Био сам за њега невидљив! Војници су одјурили даље, а жена у црнини је нестала. Тек после два сата ја сам скупио храбрости да изађем из капелице, не знајући да ли су моји гониоци у близини, али је напољу све било мирно и деловало је умирујуће.
На периферији Београда, у Железнику, налази се чудотворни извор велике хришћанске светитељке Преподобне мати Параскеве - Свете Петке. Извор се налази у прелепој шуми која на све стране одише божанским миром и благословом Свете Петке.Легенда каже да је извор настао као израз захвалности оца, због чудесног излечења своје болесне кћери.Некада давно баш овом трасом, водио је пут од Остружнице до Београда.

Богати и угледни остружнички трговац овим путем често је своју кћер, слепу од рођења водио код лекара у престоницу. На једном од таквих пропутовања, застали су поред извора мало да се окрепе, умију и попију мало хладне изворске воде. Следеће јутро, после буђења кроз плач, девојчица је узвикнула да види светлост. Ту ноћ у сну трговцу се јавилаСвета Петка.Као знак захвалности, на том месту богати трговац је уредио извор и поставио мермерну икону Свете Петке.Према предању, чудотворни извори Свете Петке настали су приликом преношења њених светих моштију, из Цариграда, преко Србије, даље путем за Румунију до града Јаши.

На свим местима где је поворка застајала да преноћи, настајао је чудотворни извор са светом и лековитом водом.

 

stil.kurir.rs

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

e-max.it: your social media marketing partner