“Циљ хришћанског живота је Стицање Духа Светога…”. То је суштина учења преподобног Серафима Саровског, једног од најпоштованијих руских светитеља.

Meђу јерарсима изврсном, међу учитељима премудром, и међу свима светима великом угоднику Божјем Василију отаџбина беше Кападокија; отац му се зваше Василије, а мајка Емелија. Роди се око 330. године, у време Константина Великог при крају владавине његове. У седмој години родитељи га дадоше да учи школу, и у њој показа убрзо успех. Јер због бистрине ума он у току пет година изучи философију. Онда остави отаџбину, отиде у Атину, која у то време бејаше мајка целокупне мудрости јелинске. Ту изабра себи за учитеља славнога Евула; поред њега и друге учитеље: Химерија и Проересија.

Српска православна црква и њени верници данас славе свету мученицу Јулијану, која се сматра заштитницом жена и девојака, али и свих који неправедно пате и страдају.
Света мученица Јулијана је ранохришћанска светитељка која је живела у Никомидији крајем 3. века. Јако млада је чула проповед неког хришћанина и поверовала у Христа и Бога.

Света Петка помаже свима: Кад ти се јави у сну дошло је време чуда!
Ова светитељка је велика заштитница жена, па јој се моле и празнују је и оне које имају и оне које немају већих проблема.


Српска православна црква (СПЦ) слави данас Светог Василија Острошког – великог чудотворца, чије се мошти чувају у манастиру Острог, у Црној Гори.

Једног дана, у престоници старе српске државе Рашке, у граду Расу (данашњем Новом Пазару) велики жупан Стефан Немања седео је замишљен.