СВЕТИ Козма и Дамјан, браћа по телу, беху родом из Асије. Отац им беше незнабожац а мајка хришћанка, и звала се Теодотија. После смрти оца њихова мајка посвети све време и труд служењу Христу, еда би васцелим животом својим угодила Богу.

“Циљ хришћанског живота је Стицање Духа Светога…”. То је суштина учења преподобног Серафима Саровског, једног од најпоштованијих руских светитеља.

Meђу јерарсима изврсном, међу учитељима премудром, и међу свима светима великом угоднику Божјем Василију отаџбина беше Кападокија; отац му се зваше Василије, а мајка Емелија. Роди се око 330. године, у време Константина Великог при крају владавине његове. У седмој години родитељи га дадоше да учи школу, и у њој показа убрзо успех. Јер због бистрине ума он у току пет година изучи философију. Онда остави отаџбину, отиде у Атину, која у то време бејаше мајка целокупне мудрости јелинске. Ту изабра себи за учитеља славнога Евула; поред њега и друге учитеље: Химерија и Проересија.

Српска православна црква и њени верници данас славе свету мученицу Јулијану, која се сматра заштитницом жена и девојака, али и свих који неправедно пате и страдају.
Света мученица Јулијана је ранохришћанска светитељка која је живела у Никомидији крајем 3. века. Јако млада је чула проповед неког хришћанина и поверовала у Христа и Бога.

Света Петка помаже свима: Кад ти се јави у сну дошло је време чуда!
Ова светитељка је велика заштитница жена, па јој се моле и празнују је и оне које имају и оне које немају већих проблема.


Српска православна црква (СПЦ) слави данас Светог Василија Острошког – великог чудотворца, чије се мошти чувају у манастиру Острог, у Црној Гори.