Беседа на гори је за хришћане убедљиво најбитнији део читавог Светог писма, било Старог било Новог завета. Налази се у три поглавља Јеванђеља по Матеју: петом, шестом и седмом.

Верујем у једнога Бога Оца, сведржитеља, творца неба и земље и свега видљивог и невидљивог.

И у једнога Господа Исуса Христа, Сина Божијег, јединородног, од Оца рођеног пре свих векова, светлост од светлости, Бога истинитог од Бога истинитог, рођеног, нествореног, једносуштног Оцу, кроз кога је све постало.

Човек има потпуну слободу да каже да Бог не постоји, али тиме неће укинути његово постојање, као што неће решити ништа значајно ако је само схватио да Бог постоји. Религија објашњава везу између човека и Бога, док се признање  те везе назива вера.

Руски научници доказали да је молитва лек: Обнавља цео организам, смањује стрес и пружа сигурност.
Научници су доказали да верник удубљен у молитву потпуно искључује мождану кору, а то означава потпуну сигурност и одсуство стреса.

Kада молитва почне сама да се твори, без твоје воље, то је невероватна, божанска снага. Осећаш неисказану радост. Све ти је омиљено, све ти је добро, све ти је свето.

Владару Господе Боже мој, у чијим је рукама судба моја, заштити ме по милости својој, и не допусти да пропаднем са безакоњима својим, нити да идем за вољом тела које похотом војује против духа.